Tuinieren is soms net schatzoeken. Je graaft wat in de aarde
en hup, je hebt een portie aardappels. Je kijkt tussen de grote bladeren van de
courgetteplant en daar groeien de heerlijkste courgettes, zoveel dat je het allemaal
niet kunt opeten. Ook de bietjes zijn bijna zover dat ze geoogst kunnen worden, net
als de bloemkool en de courgette. Verse bloemen zoveel je kunt plukken en de
rabarber zoveel als je maar wil.
|
Een kijkje in de schatkamer... |
|
vol prachtige bloemen, |
|
en enorme rabarber! |
Als ik op een warme avond nog wat aan het rommelen ben in de
tuin raak ik aan de praat met een oudere heer. We hebben een mooi gesprek over
het verlies van dierbaren en hoe tuinieren troost biedt en weer nieuwe hoop
geeft. De helende kracht van de natuur… Aan
het eind van het gesprek vraagt hij of ik even mee loop naar zijn tuin.
Helemaal achter in zijn tuin ligt een dikke bult met zwart plastic erover en ik
heb al een vaag vermoeden welke schat hieronder kan zitten. Ja hoor, als hij
het plastic opzij schuift weet ik het zeker: asperges! Ik krijg een flink
maaltje van het witte goud mee en zo eten we de volgende dag een overheerlijke
maaltijd: aardappeltjes met rozemarijn uit de oven en asperges met ham
en ei. Dat is smullen!
|
Elke maaltijd een feestje. |
Er zijn nog meer dan voldoende asperges over, dus maak
ik de volgende dag een verrukkelijke aspergesoep met stokbrood en zelfgemaakte
kruidenboter. Van de kruidenboter maak ik meteen lekker veel. Omdat de boter
vers van de kaasboerderij komt kun je deze in de vriezer bewaren tot je het
wilt gebruiken.
|
Verse kruidenboter, |
|
Voor bij de aspergesoep. |
De vriezer raakt inmiddels al aardig vol, het grote
oogstseizoen is begonnen! Hoewel we elke dag verse groentes eten is het veel te
veel om allemaal in één keer op te eten. Dus wordt er per groente gekeken wat
de beste manier is om te bewaren zodat we er ook op een later moment nog van
kunnen genieten. De tuinboontjes zijn allemaal gedopt en smaakten heerlijk
zacht en zoet. Het overschot ging de vriezer in. De broccoli smaakt heerlijk fris
en knapperig, maar drie broccoli ‘s per week, daar is geen beginnen aan! Dus
ook die gaan de vriezer in. Ook de voorraadkast wordt gevuld met potten jam en
rabarbercompote en de kruiden hangen te drogen. Dat wordt schatzoeken in de eigen
voorraadkast deze winter!
|
Elke dag weer nieuwe groenten, |
|
vers uit eigen tuin! |
Laat ik echter niet op de zaken vooruit lopen, voorlopig
is het tuinseizoen nog in volle gang en kan er de komende tijd nog veel meer
geoogst worden. De boontjes komen al in bloei, de pompoen groeit flink en de
eerste tomaatjes worden zichtbaar. Als eerste staat komende week de
aardappeloogst nog op de planning, dus ik ga eens kijken hoe ik zo goed mogelijk
kan bewaren. Het zou natuurlijk zonde zijn als m’n verse aardappeltjes direct
vol met uitschieters zouden zitten!
|
Zo mag de zon elke dag ondergaan... |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten